Útmutató a vendéglátó helyeknek!
1. Miért fontos az étel allergén információ a vendég számára?
Bizonyos élelmiszerek összetevői allergiás reakciót vagy intoleranciát okozhatnak, melynek tünetei enyhék (viszketés, duzzanat) vagy súlyosak (légzési nehézség, anafilaxia) is lehetnek. Az éttermek jogszabályi kötelezettségüknek eleget téve kötelesek feltüntetni az allergén összetevőket, hogy a vendégek megalapozott döntést hozhassanak az étel elfogyasztásáról.
2. Milyen jogszabályok írják elő a tájékoztatási kötelezettséget?
Az előírásokat az 1169/2011 számú EU-rendelet, valamint az ezt kiegészítő nemzeti szabályozás, a 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet tartalmazza.
Az ételek tájékoztatása a Nextmenu online étlap rendszerrel pofonegyszerű!
3. Mi a dolgot, mint vendéglátó?
A vendéglátónak először is fel kell tüntetnie, hogy a vendégek hol érhetik el az allergén információkat. Ez minden vendéglátó egység számára kötelező. Ha az üzlet több értékesítési ponttal rendelkezik, akkor ezt minden egyes pultnál jól láthatóan ki kell írni.
A vendéget még az étel megrendelése előtt kell tájékoztatni szóban vagy írásban!
Tájékoztatás írásban:
Az írásos tájékoztatón fel kell tüntetni az ételek allergén összetevőit, beleértve az összetett elemeket is (Pl: mártások). A jelölés megnevezéssel, ábrákkal vagy piktogramokkal is történhet, de ha ábrás vagy piktogramos, jelmagyarázat szükséges a pontos azonosításhoz.
A Nextmenu QR étlapos rendszerében egy kattntással hozzáadható bármelyik allergén, bármelyik ételhez!
Tájékoztatás szóban:
A vendéget vásárlás előtt szóban kell tájékoztatnia a megfelelően kioktatott személyzetnek. A tájékoztatás alapját az adott ételre vonatkozó dokumentum képezi, amit kérés esetén a vendégnek be kell mutatni.
4. Az élelmiszer allergének listája:
A 1169/2011/EU Rendelet az alábbi allergiát és intoleranciát okozó anyagokat nevesíti. Esetükben kötelező a fogyasztó tájékoztatása:
- Glutént tartalmazó gabonafélék
- Rákfélék és a belőlük készült termékek
- Tojás és a belőle készült termékek
- Hal és a belőle készült termékek
- Földimogyoró és a belőle készült termékek
- Szójabab és a belőle készült termékek
- Tej és az abból készült termékek
- Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió és a belőle készült termékek
- Zeller és a belőle készült termékek
- Mustár és a belőle készült termékek
- Szezámmag és a belőle készült termékek.
- Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben;
- Csillagfürt és a belőle készült termékek
- Puhatestűek és a belőlük készült termékek
Természetesen a Nextmenu QR étlapon belül bármelyik allergént kényelmesen összekapcsolhatjuk egy adott étellel. A vendégeket az online étlap jelzi, hogy melyik étel milyen allergénnel van ellátva.