Rohanó világ…digitalizáció…mindig, mindent egyre gyorsabban akarunk

Gyors közlekedést, gyorsabb kiszolgálást, ügyintézést rögtön, azonnali információt, közvetlen elérést, ultragyors internetet. Ma már szabadidőnket is feladatokkal tűzdeljük tele, szinte nem marad időnk csak „semmit tenni”, élvezni az életet. Ezt felismerve néhány helyi kezdeményezésből, illetve a gyorséttermek, a „fastfood” ellenpólusaként nemzetközi mozgalommá szerveződött a ”slow food” gondolkodásmód. Nemcsak a gasztronómiai kultúra védelme, az alapanyagok és ételek helyszínen való találkozása a fogyasztókkal került fókuszba, hanem egyúttal a régió gazdasági és társadalmi fenntarthatósága.

Az 1980-as években Carlo Petrini szociológus és újságíró aggodalommal tekintett az olasz nemzeti konyhát veszélyeztető globalizációs törekvésekre. A hangulatos, emberközeli kiszolgálást adó családi vendéglőkben tapasztalható életérzést veszélyeztető rohanás ellen először kisebb demonstrációkat szervezett, majd a római Spanyol lépcsőnél megnyíló gyorsétterem ellen indított kampányt. Később újragondolta, hogy a helyi kistermelők és vendéglők érdekeit is támogatnia kell, a fogyasztókat a hagyományos gasztronómiai élmények felé vezetve.

Az étkezés táplálkozás, de egyúttal örömforrás, élmény, a kultúra része. Mediterrán országokban a családok élete az étkezőasztal köré szerveződik, ahol minden alkalommal lelassulva, beszélgetve, magukra és egymásra figyelve töltik nyugodt perceiket.

Napjainkban a családi eseményeken túl, a baráti összejöveteleken, az üzleti életben is a vendéglátáshoz kapcsolódunk. Találjuk meg azokat a lehetőségeket, amikor teljesen kikapcsolva, rohanástól, feszültségtől eltávolodva élvezzük az együtt töltött pillanatokat, hogy boldogságunk és töltődésünk teljes legyen.

A technológiai fejlődés támogatást adhat a vendéglői élmény teljessé tételében. A NextMenu online QR digitális étlap megoldás lehet arra, hogy a mai elvárásoknak megfelelően a keresett információ azonnal rendelkezésre álljon, majd nyugodtan, kényelmesen válogathassunk a kínálatból.

Nyári melegben a fagylaltozók előtt kígyózó sorból a pulthoz érve stresszeljük magunkat, a mögöttünk várakozókat és a személyzetet, hogy a kínált 40 féle fagylaltból melyiket is válasszuk? Vagy a bisztróban a felszolgálóval mondatjuk föl a teljes kínálat minden összetevőjét és készítési módját?

A QR kód kihelyezése, a QR étlap használata, a NextMenu intelligens online rendszere a professzionális kiszolgálást támogatja, a vendéget segíti. Miért ne élvezhetnénk ennek jó oldalát, miért ne használhatnánk a technika adta lehetőségeket jól, kombinálva a hagyományos, minőségi kiszolgálással?

A slow food életérzést még teljesebbé téve, a tökéletes, nyugodt, feltöltő gasztronómiai élmény eléréséhez.